Hang Verlichting kopen

led-verlichting
Er zijn veel verschillende soorten lichtbronnen beschikbaar, waaronder de volgende:

Gloeilampen
Fluorescentielampen
LED-lichten
Verschillende emissiespectra
Emissiespectra van verschillende lichtbronnen.
Gloeilampen zijn de bekende glazen lampen gevuld met lage druk, inert gas (meestal argon) waarin een dunne metalen draad (wolfraam) tot hoge temperaturen wordt verhit door er een elektrische stroom doorheen te laten lopen. Het gloeiende metaal straalt licht uit op een breed spectrum dat loopt van 400 nm tot aan het IR. Het resultaat is een wit, warm licht (overeenkomend met een temperatuur van 2870 K) met een aanzienlijke hoeveelheid warmte die wordt opgewekt.

Fluorescentielampen zijn vacuümbuizen waarin eerst UV-licht wordt geproduceerd (door interactie tussen kwikdamp en hoog energetische elektronen die door een kathode worden geproduceerd) en vervolgens wordt geadsorbeerd door de buiswanden, gecoat met fluorescerend en fosforescerend materiaal. De wanden stralen vervolgens weer licht uit over een spectrum dat weer het hele zichtbare bereik bestrijkt, waardoor een “koudere” witte lichtbron ontstaat.

LED’s (Light Emitting Diodes) produceren licht via de vernietiging van een elektronengatpaar in een positieve/negatieve verbinding van een halfgeleiderchip. Het licht dat door een LED wordt geproduceerd is afhankelijk van de materialen die in de chip worden gebruikt en wordt gekenmerkt door een smal spectrum, d.w.z. het is quasi-monochromatisch.

Een algemene richtlijn voor het berekenen van de piekgolflengte van een LED is de volgende:

λ de piekgolflengte
De energiekloof van het halfgeleidermateriaal e.d.
Voor het verkrijgen van een groene LED (λ = 555 nm) moet bijvoorbeeld een halfgeleider met een energiespleet van ongeveer 2 eV worden gebruikt (bijvoorbeeld: GaAlP-halfgeleider).

Wit licht wordt geproduceerd zoals in de fluorescentielampen, waar het blauwe licht wordt geabsorbeerd en opnieuw wordt uitgestraald in een breed spectrum met een lichte piek in het groene gebied.

LED-lampen worden veruit het meest gebruikt in de machinevisie, omdat ze onder andere een aantal voordelen bieden:

Snelle reactie
Geschikt voor puls- en stroboscoopoperaties
Mechanische weerstand
Langere levensduur, hogere outputstabiliteit
Gemak van het creëren van verschillende lichtgeometrie